Sähkövertailu auttaa sinua pitämään sähkösopimuksesi hinnan aina mahdollisimman edullisena. Sähkön markkinahinta vaihtelee päivittäin, jonka vuoksi sähköyhtiöt muuttavat sähkösopimustensa ehtoja ja hintoja tiuhaan tahtiin. Lisäksi sähköyhtiöt kamppailevat kiivaasti asiakkaista rajoitetun ajan voimassa olevilla sähkötarjouksillaan. Vertailemalla sähkösopimukset säännöllisesti voit varmistua siitä, ettet vahingossa omasta sähkösopimuksestasi liikaa.
Sähkösopimusten vertailu voi tuoda jopa satojen eurojen säästöt vuodessa
Sähkön vertailu voi tuoda sähkölämmitteisessä omakotitalossa jopa satojen eurojen säästön vuodessa. Sähkösopimusten hintavertailu kannattaa tehdä, jos oman sopimuksen tilaamisvaiheessa hintoja ei ole vertailu, tai jos sähkövertailusta on aikaa jo useampi vuosi. Sähkön hinta vaihtelee eri sähköyhtiöiden välillä paljon, ja myös laskenut sähkön markkinahinta voi laskea sopimusten hintoja.
Voit vertailla tämän hetken edullisimmat sähkösopimukset sivustomme vertailutaulukon avulla parissa minuutissa. Sähkövertailua varten tarvitset vain tiedon sähkönkulutuksesta, jonka löydät joko sähkölaskulta tai nykyisen sähköyhtiösi sovelluksesta. Halutessasi voit myös valita sähkösopimuksia vertaillessasi myös sähkön tuotantomuodon sekä sähkösopimuksen tyypin.
Mitä sähkövertailulla ei voi saavuttaa?
Sähkövertailu auttaa sinua siis löytämään edullisimman sähkösopimuksen. Sähkövertailun avulla sähkön siirtohintaa ei kuitenkaan voi kilpailuttaa, sillä siirtohinta määräytyy aina asuinpaikkakunnan mukaan. Suomessa sähkönsiirtoyhtiöt toimivat aina tietyllä maantieteellisellä alueella, vastaten kyseisen alueen sähköverkoista ja sähkönsiirrosta. Sähkönsiirron hinta on näin ollen aina sama tietyllä alueella asuville henkilöille, eikä siirtohintoja ole mahdollista kilpailuttaa.
Sähkön siirtohinnan lisäksi maksettavaksi tulee myös sähkövero, jota luonnollisesti ei myöskään voi kilpailuttaa.
Siinä missä sähkönsiirto määräytyy aina alueen mukaan, sähköä voi myydä mikä tahansa Suomessa toimiva sähköyhtiö minne päin Suomea tahansa. Vertailussamme käsitellään sähkösopimuksia eli sähköenergian myyntiä, eikä hinnoissa ole huomioitu sähköveroa tai siirtohintoja. Sähkövero ja siirtohinnat laskutetaan aina paikallisen verkkoyhtiön toimesta.
Sähkövertailun edullisin sopimus riippuu käyttökohteesta
Sama sähkösopimus ei välttämättä ole aina se edullisin vaihtoehto kaikkiin kohteisiin. Kerrostaloasunnoissa sähkölaskun loppusummasta isoin osuus muodostuu monesti sähkölaskun perusmaksusta, kun taas omakotitalon kohdalla laskusta ylivoimaisesti suurin osa koostuu itse sähkön hinnasta. Tästä syystä pieneen kerrostaloasuntoon edullisin vaihtoehto on monesti sähkösopimus ilman perusmaksua, kun taas omakotitaloon fiksuin valinta on lähes aina pörssisähkö, vaikka perusmaksua joutuukin tällöin maksamaan muutamia euroja kuukaudessa.
Kiinteä sopimus yleensä aina kallein
Kiinteä sähkösopimus on yleensä kaikkein kallein vaihtoehto kaikkiin kohteisiin. Kiinteä sopimus perustuu kiinteään kuukausihintaan, jolla voi käyttää tietyn määrän sähköä. Kiinteissä sopimuksissa sähkö on kallista, ja paketin hinnan ylimenevältä osuudelta laskutetaan sähkösopimuksen hinnaston mukaan lisähintaa.
Yleissähkö on helppo valinta
Yleissähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana kellonajasta ja vuodenajasta riippumatta. Yleissähkössä myöskään sähköpörssin hinnanvaihtelut eivät näy asiakkaan laskulla. Yleissähkössä hinta on sopimuksesta riippuen joko sama koko sopimuskauden ajan (mikäli sopimus on määräaikainen) tai tietyn ajanjakson, kuten kuukauden tai kolme kuukautta kerrallaan.
Yleissähkösopimus ilman perusmaksua on monesti kaikkein edullisin valinta pieneen kerrostaloasuntoon. Suuremmissa asunnoissa yleissähkö ei välttämättä ole edullisin valinta, mutta toisaalta hinta on paremmin ennustettavissa kuin pörssisähkössä.
Pörssisähkö sopii optimointiin
Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa asiakkaan maksama sähkön hinta perustuu Nord Pool -sähköpörssin tunneittain vaihtuvaan spot-hintaan. Sähköyhtiön veloittama osuus puolestaan koostuu marginaalista (c / kwh) ja kiinteästä kuukausimaksusta.
Pörssisähkö on sopiva valinta, jos kotitaloudessa on mahdollisuus optimoida sähkönkäyttöä yöajalle – sähkön hinta on nimittäin kaikkein edullisinta yöllä. Käytännössä optimointi onnistuu järkevimmin sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa on valmius yösähkölle – eli lämminvesivaraajan lämmitystä voidaan painottaa yöhön.
Pörssisähkössä hinta vaihtelee monesti paljonkin vuorokauden- ja vuodenajan mukaan, joka puolestaan näkyy vaihtelevan suuruisina sähkölaskuina. Pörssisähköä käyttävän henkilön on näin ollen oltava varautunut hyvin erisuuruisiin sähkölaskuihin.
Sähkösopimusten sitovuus
Sähkösopimusten vertailua tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota sähkön hinnan lisäksi myös sopimuksen kestoon ennen uuden sopimuksen tilaamista. Sähkösopimuksia on kahta eri tyyppiä: toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja määräaikainen sopimus.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi, ilman määräaikaa. Tämän tyyppiset sopimukset on mahdollista irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla, eikä irtisanomiseen tarvita mitään erityistä syytä. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten kohdalla sähköyhtiön ja -sopimuksen vaihtaminen on siis helppoa ja tämä sopimustyyppi mahdollistaakin sopimuksen vaihtamisen edulliseen, jos sellainen tulee vertailussa eteen.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus on yleensä voimassa 1 tai 2 vuotta. Jotkin sähköyhtiöt saattavat tarjota myös 3kk ja 6kk määräaikaisia sopimuksia. Toisinaan vastaan tulee myös 36kk mittaisia sopimuksia, mutta näiden sopimusten asiakkaaseen kohdistuva sitovuus on lain mukaan maksimissaan 24kk.
Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa ilman kuluja kesken sopimuskauden ainoastaan muuton yhteydessä.
Sähkövertailua tehdessä kannattaa sopimustyyppi aina tarkastaa, sillä monet edullisemmat sopimukset ovat määräaikaisia. Tällöin kannattaa miettiä kaksi kertaa, haluaako sitoutua samaan sopimukseen pitkäksi ajaksi vai löytyykö markkinoilta lähelle samaa hintaa oleva sopimus, jossa samaa sitoutumista ei olisi. Monesti edullisimmat sopimukset kuitenkin ovat juuri määräaikaisia, sillä sähköyhtiöt luonnollisesti haluavat sitouttaa asiakkaansa pitkäksi aikaa.
Miten uuden sopimuksen tilaaminen tapahtuu sähkövertailun jälkeen?
Kun olet suorittanut sähkövertailun loppuun vertailukoneellamme, pääset tilaamaan haluaamasi sähkösopimusta sähköyhtiön nettisivuille klikkaamalla ”Jatka” -painiketta. Sähköyhtiöstä riippuen sopimus tilataan joko palvelumme kautta, tai sinut ohjataan sähköyhtiön sivustolle tekemään sopimus. Muista varmistaa sähkösopimuksen tiedot vielä kertaalleen ennen uuden sopimuksen tilaamista.
Usein kysyttyä
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Onko sähkön kilpailutus maksullista?” answer-0=”Voit kilpailuttaa sähkösopimuksen sivustollamme täysin ilmaiseksi. Vertailussamme voit verrata nopeasti ja helposti eri sopimusten sähkön hinnan ilman, että sinun tarvitsee käydä katsomassa jokaisen sopimuksen hintaa erikseen yhtiöiden sivustoilla. Sähkön kilpailutus perustuu vertailussa mukana olevilta sähköyhtiöiltä perittäviin komissioihin.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Kuinka usein sähkövertailu kannattaa tehdä?” answer-1=”Sähkön hintavertailu kannattaa tehdä minimissään vuosittain, paljon sähköä kuluttavassa kotitaloudessa jopa useammin. Maksimaalisen hyödyn sähkön vertailusta saa metsästämällä lyhyen aikaa voimassa olevia tarjouksia – moni sähköyhtiö houkuttelee uusia asiakkaita tarjoamalla merkittävästi normaaleja hintoja edullisempia tarjouksia.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Mihin sähkön hinta perustuu?” answer-2=”Sähkön hinta eli sähköenergian hinta perustuu pohjimmiltaan Nord Pool -sähköpörssin hintaan. Nord Pool -pörssi on pohjoismaiden yhteinen sähköpörssi, josta sähköyhtiöt voivat ostaa sähköä markkinahintaan. Jos markkinasähkö on kallista pitkään, nousee yleensä kaikkien sähkösopimusten hinnat. Mikäli taas markkinasähkö on edullista pitkään, hyötyy pörssisähkösopimusta käyttävä kotitalous halvasta hinnasta.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]