Sähköyhtiöt
Suomessa sähköenergia ostetaan sähköyhtiöiltä. Jotta asuntoon tai taloon saadaan sähköt, täytyy sähköyhtiön kanssa tehdä sähkösopimus. Sähköyhtiö vastaa asiakkaan laskuttamisesta sähköenergian käytön mukaan. Sähköyhtiön laskuttama hinta riippuu siitä, mitä sähkösopimuksessa on sovittu.
Sähköenergiaa voi ostaa Suomessa tänä päivänä miltä tahansa kotimaiselta sähköyhtiöltä. Monet elävät edelleen siinä luulossa, että sähkö on pakko ostaa aina paikalliselta yhtiöltä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa sähköenergian kohdalla, vaan voit tehdä sähkösopimuksen minkä tahansa suomalaisen sähköyhtiön kanssa. Sähkömarkkinat avautuivat Suomessa vuonna 1998.
Sähkönsiirrosta sen sijaan maksetaan aina paikallisen yhtiön siirtomaksujen mukaan. Siirtoyhtiöt vastaavat siitä, että sähkö on aina käytettävissä eikä sähkökatkoista aiheudu suuria haittoja.
Sähköyhtiöt Suomessa – kymmeniä vaihtoehtoja sähköenergian ostoon
Koska sähköä voi ostaa miltä tahansa Suomen alueella toimivalta sähköyhtiöltä, voi kuluttaja valita sähköyhtiönsä ja sähkösopimuksen kymmenien eri vaihtoehtojen joukosta. Sähkön hinta vaihtelee eri sopimustyyppien ja yhtiöiden välillä, ja sähköyhtiöt kannattaakin aina vertailla ja kilpailuttaa ennen sähkösopimuksen tekemistä. Sähköä myyvät yritykset taistelevat asiakkuuksista kovasti, jonka johdosta sähköyhtiöitä vertailemalla on monesti mahdollista hankkia tuntuvia säästöjä sähkökuluihin. Parhaimmillaan edullinen sopimus voi tarkoittaa satojen eurojen säästöjä vuodessa. Oma energiayhtiö on siis syytä valita huolella.
Siirtoyhtiöt – ei mahdollista kilpailuttaa
Siinä missä sähköenergia on mahdollista kilpailuttaa sähköyhtiöiden välillä, ei samaa ole mahdollista tehdä sähkönsiirron kohdalla. Sähköyhtiö – eli energiayhtiö – vastaa yleensä vain sähköenergian myynnistä, ja erillinen siirtoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta. Suomessa siirtoyhtiöt määräytyvät aina asuinalueen mukaan, joten siirtoyhtiön vaihto onnistuu vain vaihtamalla asuinpaikkakuntaa.
Sähköyhtiön valinta
Sähköyhtiö kannattaa valita huolella, sillä sitoutuminen ylihintaiseen määräaikaiseen sopimukseen voi koitua pitkässä juoksussa kalliiksi, etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle. Sähköyhtiöiden välillä on kuitenkin myös muita eroja kuin hinta. Se, mikä on paras sähköyhtiö, vaihtelee käyttökohteen ja tarpeen mukaan. Sähköyhtiön valinnassa kannattaa huomioida muutama eri seikka – käydään tässä läpi niistä tärkeimmät.
Sähkön hinta
Sähkön hinta on luonnollisesti yksi tärkeimmistä kriteereistä sähköyhtiöden vertailua tehdessä. Sähkön hinta vaihtelee eri sähköä myyvien yhtiöiden välillä monesti melko paljon, ja ensimmäisen vastaantulevan sopimuksen valinta voi tarkoittaa satojen eurojen menetystä vuositasolla.
Sähkösopimus – kesto ja tyyppi
Sähkön hinnan ohella toinen todella tärkeä tekijä sähköyhtiön valinnassa on sähkösopimus ja sen tyyppi. Sähköyhtiöt tarjoavat yleensä monia erilaisia sähkösopimuksia, ja asiaan perehtymättömälle oikeanlaisen sopimuksen valinta voi olla hankalaa.
Asiakaspalvelu ja kokemukset
Sähköyhtiöt kannattaa arvioida ennen valintaa myös asiakaspalvelun ja yrityksestä löytyvien kokemusten mukaan. Markkinoilla on ollut viime vuosina joitain kyseenalaisilla toimintamalleilla toimivia yrityksiä, jotka ovat mm. myyneet sähkösopimuksia eteenpäin. Yleensä nopea Googlaus aiheesta kertoo, millainen yhtiö on kyseessä.
Energian tuotantotapa
Sähköyhtiöt vaihtelevat jonkin verran energian tuotantotavan mukaan. Suomesta löytyy sähköyhtiöitä, jotka tuottavat ja toimittavat ainoastaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua energiaa. Kaikkien yritysten kohdalla tilanne ei kuitenkaan ole sama.
Sähköyhtiöitä ja niiden energiantuotantoa ja palvelukuvauksia valvoo Suomessa Energiavirasto. Energiavirasto valvoo sähköyhtiöiden toimintatapoja ja sitä, että sähkön oikea alkuperä vastaa sähköyhtiöiden ilmoittamaa kuvausta.
Suomalaiset sähköyhtiöt
Alla listattuna suurin osa suomalaisista sähköyhtiöistä. Listaan on pyritty keräämään kaikki kotimaiset sähköenergiaa myyvät yhtiöt, mutta joitain puutteita saattaa löytyä.
Ilovirta (lopettanut)
Keuruun Sähkö Oy
Kronoby Elverk / Kruunupyyn Sähkölaitos
Kuoreveden Sähkö Oy
Lahti Energia Oy
Lammaisten Energia Oy
Lankosken Sähkö Oy
Lännen Omavoima Oy
Lappeenrannan Energia Oy
Lehtimäen Sähkö Oy
Energiakauppa.fi
LoisteLappi
Naantalin Energia Oyj
Nivos Energia Oy
Nurmijärven Sähkö Oy
Nykarleby Kraftverk Ab
Oulun Sähkönmyynti Oy
Oulun Seudun Sähkö
Outokummun Energia Oy
Paneliankosken Voima Oy
Parikkalan Valo Oy
Pori Energia Oy
Porvoon Energia Oy
Raseborgs Energi Ab – Raaseporin Energia Oy
Sallila Energia Oy
Sipoon Energia Oy
Turku Energia Oy
Vaasan Sähkö Oy
Valkeakosken Energia Oy
Vantaan Energia
Vatajankosken Sähkö Oy
Vetelin Energia Oy
Vihreä Älyenergia
Vimpelin Voima Oy