Usein kysyttyä
Sähkön kilpailutus onnistuu sivustollamme vertaamalla eri sähkösopimusten hintoja asuntosi sähkönkulutukseen perustuen. Sivustomme vertailutaulukko laskee automaattisesti arvioidun vuosikustannuksen jokaiselle vertailumme sähkösopimukselle. Arvioitu vuosikustannus perustuu vertailutyökalulla valittuun sähkönkulutukseen.
Kun olet löytänyt itsellesi uuden sähkösopimuksen, pääset tilaamaan uutta sähkösopimusta vertailutaulukon ja tuotesivujemme kautta.
Sinulla on asunnostasi riippuen muutama vaihtoehto; voit joko:
- Tarkastaa todellisen sähkönkulutuksen edellisistä sähkölaskuistasi
- Tarkastaa sähkönkulutuksen sähkömittarista
- Tarkastaa kulutuksen sähköyhtiön puhelinsovelluksesta tai nettisivuilta
- Arvioida sähkönkulutuksen asuinmuotosi mukaan
Näistä tarkimmat tavat arvioida kulutus on tietenkin tarkastaa, paljonko todellinen kulutus on ollut. Etenkin kerrostaloasunnossa arviointi asuinmuodon mukaan on kuitenkin monesti aivan riittävän tarkka keino sähkönkulutuksen arviointiin. Monesti tämä tapa on riittävän tarkka myös monissa muissa asuinmuodoissa – voit helposti vertailla kulutuksen vaikutusta sähköenergian hintaan ja halvimpaan sähkösopimukseen liikuttamalla vertailutaulukkomme säädintä.
Sähkönkulutuksen karkeat arviot asuinmuodon mukaan:
- Kerrostaloasunto (kaukolämpö) – 2000 kWh / vuosi
- Pientalo (ei sähkölämmitystä) – 6000 kWh / vuosi
- Rivitaloasunto (sähkölämmitys) – 11 000 kWh / vuosi
- Omakotitalo (sähkölämmitys) – 18 000 kWh / vuosi
Sähkön kilpailutus ja uuden sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu sivustollamme täysin veloituksetta.
Tarjoamme kilpailutuspalvelua ainoastaan kotitalouksille. Yritysten sähkösopimusten kilpailuttaminen ei näin ollen ole ainakaan toistaiseksi mahdollista.
Kun olet löytänyt vertailutaulukosta käyttöösi sopivimman sähkösopimuksen, pääset tilaamaan sopimusta tuotesivun "Siirry tilaamaan" -näppäimen kautta.
Toimintatapamme vaihtelevat hieman eri sähköyhtiöiden välillä, joten yhtiöstä riippuen pääset tilaamaan sopimusta joko yhtiön omille nettisivuille tai sivustomme tilauslomakkeelle. Sivustomme tilauslomakkeelta tilaukset toimitetaan automaattisesti valitulle sähköyhtiölle.
Kaikilla netin kautta tilatuilla sähkösopimuksilla on kuluttajasuojalain mukainen 14 vuorokauden peruuttamisoikeus, joten voit perua uuden sähkösopimuksesi vielä tilauksen jälkeen. Tilauksen perumisesta tulee ilmoittaa kyseisen sähköyhtiön asiakaspalveluun.
Kun tilaat itsellesi uuden sähkösopimuksen, uusi sähköyhtiö irtisanoo yleensä vanhan sähkösopimuksesi automaattisesti. Tämä ei kuitenkaan koske määräaikaisia sähkösopimuksia – määräaikaista sopimusta ei ole mahdollista irtisanoa kesken sopimuskauden, paitsi muuton yhteydessä. Varmista vanhan sähkösopimuksen tyyppi ja irtisanomistapa aina ennen uuden sähkösopimuksen tilaamista.
Lopullinen sähkön hinta koostuu kolmesta eri osasta: sähköenergian hinnasta, sähkön siirtohinnasta ja sähköverosta. Näistä jokainen muodostaa suunilleen kolmasosan sähkön kokonaishinnasta.
Sähkön kilpailutus on mahdollista tehdä vain sähköenergian osuudelle. Sähköveroa ei luonnollisesti voi kilpailuttaa, ja sähkön siirtohinta määräytyy paikallisen verkkoyhtiön hinnaston mukaan.
Sähköenergian hinta pitää sisällään kulutetusta energiasta maksettavan hinnan, ja sähköenergiaa on mahdollista ostaa Suomessa lähes miltä tahansa sähköä myyvältä yritykseltä. Tämän johdosta sähköenergian hinnassa kilpailu on kovaa, ja valveutunut kuluttaja voi säästää sähköenergian hinnassa helposti kilpailuttamalla eri sähkönmyyjät.
Sähköenergian hinta muodostuu hieman eri tavoin riippuen sähkösopimuksen hinnoittelutavasta.
Sähkösopimuksissa yleisimmät hinnoittelutavat ovat seuraavat:
- Yleissähkö
- Pörssisähkö
- Pakettisähkö
- Yösähkö (tai aikasähkö)
- Kausisähkö
Edellä mainituista hinnoittelutyypeistä yleisimmät ovat yleissähkö, pörssisähkö ja pakettisähkö.
Yleissähkössä sähköenergian hinta on kiinteä aina tietyn ajanjakson – yleensä vähintään kuukauden – kerrallaan. Yleissähkössä hinta voi siis vaihdella kesken sopimuskauden jopa kuukausittain, mutta monissa määräaikaisissa yleissähkösopimuksissa hinta on kuitenkin sama koko sopimuskauden ajan. Sopimusten hintavakaus on aina kerrottu tuotesivuillamme, joten ikäviä yllätyksiä ei tarvitse pelätä. Yleissähkössä sähkölaskun loppusumma koostuu kulutuksen mukaan laskutettavasta sähköenergian hinnasta (snt/kWh) ja kuukausittaisesta perusmaksusta (€/kk).
Pörssisähkössä sähköenergian hinta vaihtelee tunneittain. Jokaisen tunnin sähköstä maksettava hinta on siis eri. Sähköenergiasta maksettava hinta perustuu NordPool-sähköpörssin tunneittain vaihtelevaan spot-hintaan, johon lisätään sähköyhtiön marginaali (snt/kWh). Pörssisähkössä sähköstä maksettava hinta siis vaihtelee nopeasti, ja ennustettavuus voi olla monesti vaikeaa. Tutkitusti pörssisähkö on kuitenkin ollut pitkällä aikavälillä yleensä halvin vaihtoehto – vaikka hintapiikit saattaakin nostaa sähkön hinnan jopa moninkertaiseksi keskiarvoon nähden. Pörssisähkössä sähkölaskun loppusumma koostuu kulutuksen mukaan laskutettavasta, tunneittain vaihtuvasta sähköenergian pörssihinnasta (snt/kWh), sähköyhtiön marginaalista (snt/kWh) ja kuukausittaisesta perusmaksusta (€/kk).
Pakettisähkössä sähkösopimuksella on vain yksi kuukausihinta, joka sisältää tietyn maksimimäärän (kWh) sähkönkulutusta kuukaudessa. Hinnoittelutapa on siis helppo, ja mikäli oman kulutuksen tietää edes suunilleen, voi sähkölaskun suuruuden arvioida hyvin tarkasti etukäteen. Pakettisähkö tuo sähkölaskujen suuruuteen tarkkaa ennustettavuutta. Pakettisopimukset ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta vertailujen kalleimpia. Pakettisähkössä myös paketin maksimikulutuksen ylittävästä osuudesta maksettava hinta on yleensä kallis suhteessa esimerkiksi yleissähkösopimuksiin.
Yösähkö ja kausisähkö ovat samanlaisia sopimustyyppejä kuin yleissähkö, mutta sähkön hinta vaihtelee yösähkössä vuorokaudenajan mukaan ja kausisähkössä vuodenajan mukaan.
Monesti määräaikaiset sopimukset ovat vertailumme halvimpia, ja määräaikaiset sopimukset ovatkin tällä hetkellä hyvin suosittuja.. Sopimusta tehdessä kannattaa kuitenkin varmistaa, mikä kyseisen sähkösopimuksen hintavakaus on. Hintavakaus kertoo, voiko sähköstä laskutettava hinta muuttua kesken sopimuskauden. Joissain sopimuksissa hinta voi muuttua, ja määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen ilman lisämaksuja on mahdollista vain muuton yhteydessä.
Sähkösopimuksen hintavakaus on kerrottu tuotesivuillamme.
Vertailutaulukkomme arvioitu vuosikustannus perustuu taulukkoon asetettuun sähkönkulutukseen ja arvioon seuraavan 12 kuukauden kustannuksista kyseisen sähkösopimuksen kohdalla.
Monilla muilla vertailusivustoilla arvioitu vuosikustannus lasketaan tarjoushintaisille sopimuksille ensimmäisen kuukauden alennettuun hintaan perustuen. Tämä antaa harhaanjohtavan kuvan sähkösopimuksen todellisista kustannuksista – tarjoushinta voi olla joidenkin sopimusten kohdalla jopa 70% alhaisempi kuin normaali hinta – alle sähkön pörssihinnan – , ja voimassa vain ensimmäisen kuukauden ajan. Tästä huolimatta arvioidut vuosikustannukset saatetaan laskea ensimmäisen kuukauden hinnan perusteella.
Emme halua johtaa ihmisiä harhaan. Tästä syystä emme huomioi vertailutaulukkomme laskennassa kuukauden ajan voimassa olevia tarjoushintoja, vaan pyrimme laskemaan arvioidun vuosikustannuksen realistisesti. Koska sähkön hinta voi tästä huolimatta muuttua joissain sopimustyypeissä (esim. pörssisähkö tai kuukausittain muuttuva yleissähkö) kuukausittain tai useammin, perustuu arvio seuraaviin lukuihin:
Pörssisähkö – laskennassa käytetty arvio perustuu NordPool-pörssin spot-hintojen 12kk keskiarvoon
Kuukausittain vaihtuva yleissähkö – laskennassa käytetty arvio perustuu NordPool-pörssin kuukausittaisten keskihintojen keskiarvoon
Mikäli sähkösopimuksella sähkön hinta muuttuu harvemmin kuin kuukausittain, on arvio laskettu sähkösopimuksen ilmoitetuilla hinnoilla.